Jste zde

Domů » Kitzbühel

Akce v srpnu 2013, 1. část

Kitzbühel a cyklistický závodník

33. Int. Kitzbüheler Horn Berg-Radrennen

Termín: 10. srpna 2013

Místo: Kitzbüheler Horn

Cyklistická závodní akce na Kitzbühel Hornu má velkou tradici. Od roku 1971 došlo jen párkrát k přerušení a tak tento závod plným právem patří k těm vůbec nejobtížnějším cyklistickým závodům vůbec.

Začátkem července se již tradičně těší všeobecné pozornosti cyklistických profesionálů závod "Okolo Rakouska" (Race Around Austria). Závod Int. Kitzbüheler Horn Berg-Radrennen je pak vyhrazen především pro licencované i amatérské cyklisty z blízka i z daleka. Klasický závod na Horn letos startuje v sobotu 10. srpna 2013 v 10:45 hodin a půjde již o jeho 33. ročník.

"Stoupání na Kitzbüheler Horn je jedním z nejtěžších stoupání v mezinárodní cyklistice vůbec - podobně jako Alpe d'Huez na Tour de France", popisuje tyrolskou cyklistickou legendu Georg Totschnig. Jde o prudké stoupání 22,3 % na Alpenhaus.

Po celý rok se tisíce amatérských cyklistů snaží zdolat tuhle horu, která se v tomto ohledu, tedy pokud jde o její popularitu, dá v Rakousku srovnat snad jen s Grossglocknerem. Je zde dokonce i pevně instalovaná časomíra, takže si jednotliví cyklisté mohou změřit i svůj dosažený čas a porovnat si jej s časem ostatních.

Kitzbühel Horn je bezpochyby tou nejstrmější cyklistickou horou v celém Rakousku. Celkový výškový rozdíl představuje 865 m a je zapotřebí jej zdolat na pouhých 7,1 km trati, což představuje neuvěřitelné průměrné stoupání 12,5 %.

Na posledním kilometru, těsně nad místem zvaným Goinger Alm, je nejtěžší "rampa" se sklonem celých 22,3 %. Zvládnout po silnici samotný vrcholek Kitzbüheler Horn (2.000 m.n.m.), to si chce sáhnout opravdu až na dno svých fyzických sil a nikde jinde v Alpách nenajdete tak obtížný úsek.

Z centra města Kitzbühel to jde poměrně dobře až na úpatí panoramatické silnice, na startu v místě "Höglern" (nadmořská výška 791 m) začíná skutečné martýrium.

Fanoušci a doprovod cyklistů se shromažďují v den akce v cílovém místě, na sluneční terase u Alpenhausu (1.666 m.n.m.). Od 11:00 do 13:00 hodin je sem zakázán vjezd automobilů, nahoru se však dostanete lanovkou společnosti Hornbahn.

Dosavadní rekord tratě drží rakouská "hvězda" Thomas Rohregger. Dne 10. července 2007 mu byl při závodě Race Around Austria naměřen čas 28:24 minut. Pro rekreační cyklisty je skvělým časem rozmezí 40 - 50 minut.

25. Int. MTB-Rennen zum Hahnenkamm

Termín: 15. srpna 2013

Místo: Kitzbühel

Ve čtvrtek 15. srpna 2013 se bude ve městě sportu, v Kitzbühelu, konat již 25. ročník závodu horských kol na Hahnenkamm. Této sportovní události se opět budou účastnit stovky profesionálních i amatérských cyklistů z blízka i z daleka, aby pokořili tuto slavnou lyžařskou horu na kole.

Geografie: 

Místo

Alpenhaus, Kitzbüheler Horn 47° 28' 1.4304" N, 12° 25' 45.8364" E
Location