Jste zde

Domů » Kitzbühel

Historie a památky Kitzbühelu

Kitzbühel - Kaps hrad

Oblast kolem Kitzbühelu byla osídlena již v době bronzové, Illyřané zde těžili měděnou rudu. V roce 15 př.n.l. obsadili území Římané a oblast se stala součástí provincie Noricum. Kolem roku 800 sem přišli Bajuvarové, kterří se zde usadili. Z 12. století pochází první písemná zmínka o místě Chizbuhel, nacházející se na jedné listině z Chiemsee.

V roce 1271 se Kitzbühel stává městem. Války odehrávající se v 18. a 19, století prošly kolem města, a město se také zapojilo do boje za osvobození Tyrolska. K Bavorsku bylo opět připojeno, když císař František I. v rámci mírových jednání v Bratislavě postoupil připojení Tyrolska k Bavorsku, a po pádu Napoleona bylo město s konečnou platností po Vídeňském kongresu připojeno k Rakousku.

V 8. století stával na místě dnešního farního kostela raně středověký síňový kostel. Kolem roku 1271 tu byl postaven románský kostel, jehož věž stojí dodnes. V letech 1435 až 1506 pak byl postaven nynější sálový kostel v pozdně gotickém slohu, jenž byl posléze v letech 1785 a 1786 barokně přestavěn. Za zmínku stojí bezpochyby hlavní oltář postavený v rozmezí let 1661 - 1663.

První písemná zmínka o kostele Panny Marie pochází z roku 1373. Přestavba věže byla provedena ve 13. století a celé nadstavby pak kolem roku 1570. V letech 1735 – 1738 byl kostel přestavěn v barokním stylu. Původně byl ovšem vystavěn v pozdně románském až raně gotickém slohu. Nápadná je především velká věž malého kostelíka.

Městský kostel byl postaven v roce 1365 a je zasvěcen svaté Kateřině. Od roku 1950, kdy byl kompletně zrestaurován, slouží kostel jako válečný památník. Na věži je instalována zvonkohra. Tento kostel nenabyl v Kitzbühelu nikdy nějaké zásadní důležitosti, protože město nebylo nikdy přímo obsazeno a mohlo se tedy celkem snadno chodit i do odlehlých kostelů na bohoslužby.

Františkánský klášter byl postaven v letech 1698 až 1702. Jeho zakladatelem byl pán a vlastník Kitzbühelu Johann Raimund, říšský hrabě z Lambergu. Klášterní kostel byl postaven ve stejné době. Podle přísných náboženských pravidel byl kostel postaven jako ta nejjednodušší síň s valenou klenbou.

Hrad Kaps byl postaven koncem 15. století. V roce 1682 byl kompletně přestavěn na zámek. Koncem 19. století byl i zámek přestavěn, a sice na rezidenci k bydlení.
Též zámek Lebenberg se nachází na území obce Kitzbühel. První písemná zmínka o tomto zámku pochází z roku 1531, ale tehdy se ještě nazýval Pfaffenberg. Roku 1696 získal tento zámek říšský hrabě Johann P. von Lamberg.