Jste zde

Domů » Léto » Turistika

Geocaching, 1. část

Krajina Hahnenkammu

Radost z turistického putování po horách, to je něco úplně nového. U kitzbühelského Hahnenkammu začíná skutečný ráj zážitků pro malé i velké: Vydejte se tedy na výlet a pokuste se tento "poklad" sami najít.

Geocaching je nový sportovní trend, který se dá shrnout velmi jednoduše jako hledání pokladu. Přitom využíváte pojem cache (čti keš) pro úkryt pro poklad, který je označen za použití souřadnic GPS, a jenž máte najít pomocí zařízení GPS.

Geocaching je tak jakýmsi hledáním pokladu, jenž je ukryt někde venku a hledá ho obvykle celá rodina v tak řečeném reálném světě. Účastníci této hry se tedy snaží najít skryté schránky, tzv. geocaches, pomocí GPS zařízení (včetně smartphonu) a sdílet své zážitky online.

Tyhle "poklady" bývají obvykle nějaké maličkosti a jejich vyhledávání je skutečným smyslem této hry. Na své cestě k vyhledání cache si dozajista užijete krásného pobytu v přírodě, budete postupně objevovat skryté cesty a místa, která třeba začnete vidět novýma očima a nabudete zcela určitě i nových zkušeností.

A zejména pro děti je takovéto turistické putování spojené s hledáním pokladů s GPS jednotkou, zcela nový a opravdu neotřelý zážitek. Děti si pak ani nevšimnou, jak ten čas letí a kolik nachodily kilometrů.

Zábava při hledání a zážitky z přírody se tímto způsobem dostávají do jejich centra pozornosti a najednou již několik metrů převýšení či několik hodin chůze pro naše děti nepředstavuje již naprosto žádný problém v jejich motivaci.

Pokud jste poklad našli, zanesete si to do svého logovacího zařízení, a jakmile něco objevíte - malé předměty do kapsy, klíčenky, figurky, kuličky, apod. – vše opět pečlivě vráťte do cache, aby i další cacheři, jiní lovci pokladů, také mohli i po vás něco najít. To je cacherský kodex!

Dříve než začnete, doporučujeme se zaregistrovat na webu www.geocaching.com. Zde také naleznete veškeré informace o caches na Hahnenkammu i s odpovídajícími souřadnicemi GPS pro hledání.

GPS zařízení jsou pak účastníkům k zapůjčení u dolní stanice lanovky na Hahnenkamm, jejich pronájem vás bude stát cca 20 € za 1 den, 30 € za 2 dny a 40 € za 3 dny.

Jako vůbec první společnost, která se zabývá provozem lanovek v Rakousku, a nabízí tyto služby, je právě zdejší Bergbahn Kitzbühel ve spolupráci s internetovým serverem geocaching.com. Geocaching je hra opravdu napínavá a je plně v souladu s tamní přírodou.

Více než 20 geocaches je v současné době umístěno ve zdejší rozsáhlé turistické oblasti. A kdo ví, možná, že právě vy tady něco zajímavého objevíte.

Místo

Bergbahn Kitzbühel 47° 26' 34.3212" N, 12° 23' 25.7676" E
Location