Jste zde

Domů » Zima

Dovolená ve Fieberbrunnu

Fieberbrunn - farní kostel

Obec Fieberbrunn leží v tyrolském okrese Kitzbühel, rozloha činí 76 km2 a nachází se v nadmořské výšce 780 m. Městečko se nachází v Kitzbühelských Alpách a je velmi oblíbenou destinací jak v létě, tak i v zimě, svým návštěvníkům opravdu atraktivní program pro volný čas.

Název tohoto místa v údolí Pillerseetal vychází z legendy o princezně Margarethe, která trpěla horečkou a byla vyléčena poté, co se napila ze studny pod současným kostelem.
Obec se skládá z místních částí Bärfeld, Berg, Buchau, Enterpfarr, Endtal, Lehmgrube, Lindau, Pertrach, Pfaffenschwendt, Pletzergraben, Reith, Rosenegg, Rotache, Schoenau, Trixlegg, Vorreith, Walchau, Wall a Weissach.

Na jedné planině se vypíná již z daleka viditelný farní kostel svatého Primuse a Feliciana, vysvěcený v roce 1946. Uvnitř kostela objevíte překrásné fresky od innsbruckého malíře Wolframa Koeberla z let 1982 - 83. Hlavní oltář představuje vyobrazení vzkříšení Ježíše a vznikl již kolem roku 1700. Z 18. století pocházejí obrazy na obou bočních oltářích.

Kaple Jana Nepomuckého byla postavena v roce 1760 Simonem Millingerem. Městečko bylo často ohrožováno místními povodněmi. Svatý Jan Nepomucký, ochránce před záplavami, měl být jakousi ochranou městečka před nebezpečím povodní.

Ve čtvrti Pfaffenschwendt stojí stejnojmenná kaple a "morová" kaple Pestkapelle, která má zvláštní historický význam a byla postavena v první polovině 17. století. Je to nejstarší církevní stavba v obci a zachovala se ve své původní podobě až do dnešních časů.

Další pozoruhodností je pak bezpochyby i další kaple, tzv. Rohr-Kapelle, neogotická církevní stavba s krásně zařízeným interiérem (včetně dřevěného oltářku, jehož měděný plech je malován olejomalbou a dvou barokních soch – svatého Jana a svatého Pavla) a Dandlerova kaple v osadě Walchau.

Místo nabízí svým hostům širokou škálu vyžití při zimní rekreaci. Tři lyžařské areály se nacházejí v bezprostřední blízkosti Pillerseetalu, kde na všechny lyžaře čekají upravené sjezdovky všech stupňů obtížnosti.

Zimní turistika, sáňkování, après ski, lyžařské túry, běžkařské tratě, a dokonce i nové sportovní disciplíny jako třeba snowkite, toho všeho si můžete dosytosti užít právě ve Fieberbrunnu. Unavené svaly si lze poté osvěžit v plaveckém parku Aubad nebo v krytém bazénu v St. Ulrichu u Pillersee, kde zcela určitě načerpáte novou energii.

V létě očekává rekreanty pestrý horský svět kolem obce s více než 400 km dobře značených stezek pro turisty i pro horolezce. Waidring a Hochfilzen se mohou plným právem pochlubit nádhernými turistickými stezkami, vedoucími kolem různých pamětihodností nebo ještě výš, až na samotné vrcholky hor, odkud je opravdu krásný výhled na celý Pillerseetal.

Ochlazení v horkých letních dnech poskytuje turistům jezero Pillersee u St. Ulrichu s příjemným plaveckým areálem a podobně příjemné prostředí pak naleznete také u jezera Waidring nebo rašelinného jezera Lauchsee v blízkosti Fieberbrunnu.

Místo

Fieberbrunn 47° 28' 33.5496" N, 12° 32' 34.836" E
Location