Jste zde

Domů » Kitzbühel

Čtyři roční období

Kitzbühelská turistická stezka

Kitzbühel má mnoho nově navržených turistických a naučných stezek, jež se nacházejí v opravdu malebné přírodě. Při rozsáhlých výletech po nově vybudované trase Rundwanderweg nebo po jedné z mnoha tras naučných stezek mohou turisté prozkoumat celé území z té nejlepší stránky a navíc ještě získat zkušenosti o selském životě v Tyrolsku.

Nabídka tematických naučných stezek je opravdu široká. Jmenujme ty nejzajímavější: Cesta k sedmi studním, Cesta za alpskými květinami, Cesta do muzea, Cesta ke kapličce, Křížová cesta, Cesta do muzea v Jochbergu, putování kolem Kitzbühelu anebo Čtyři roční období.

Turistická stezka Čtyři roční období vede vedle Hahnenkammu po trase Panoramaweg a vstup je sem samozřejmě volný. Můžete se také zúčastnit některé z pravidelných obchůzek s průvodcem v rámci bezplatných akcí Wanderprogrammu.
Kolik nadojí kráva mléka za den? K čemu vlastně slouží zařízení s divným názvem "Kardatsche"? Jak voní čerstvě posečené seno? Vzrušující odpovědi na tyto a další otázky naleznete právě na turistickém výšlapu Vierjahreszeiten-Wanderweg.

Tento projekt představuje turistiku v průběhu celého roku se zaměřením na tamější zemědělství. Poslouží vám k tomu místní lanovka Hahnenkammbahn, ale dá se tam poměrně snadno dojít i pěšky, výlet je určen opravdu pro uspokojení všech vašich smyslů.
Čtyři stanice, každá věnovaná jednomu ročnímu období, vábí návštěvníky naslouchat a dívat se, cítit a dotýkat se

Na jarní stanici je mottem mléko. Po stopách Mléčné cesty budete postupovat od krávy až po mléko v krabičce. Budete tu svědky postupů, jak to vlastně ti sedláci dělají. Není to vůbec tak snadné, nadojit vlastnoručně krávu.
Pokračovat budete na letní stanoviště, které se zcela věnuje senu. Kdo postaví vlastními silami senového mužíčka, může následně ulehnout do postele ze sena a nechat se unášet tyrolskými ságami.

Podzimní stanice je plná jakési uklidňující vůně dřeva. Že je právě tento materiál zcela úžasný, to již dávno dobře věděli naši předkové. Kromě starých dřevěných domů a šindelových střech vytvářejí obraz typické tyrolské krajiny i dřevěné ploty. Turistická stezka Čtyři roční období nechává oživit všechny ty staré plotové konstrukce a je zde znovu postaveno několik takovýchto modelů.
U zimní stanice se návštěvníci mohou trochu blíže seznámit s rolnickými řemesly. Spatříte tady např. pletení košíků, tkaní i staré řezbářské techniky a zpracování nejrůznějších materiálů.

Skvělou zábavu vám ovšem poskytne turistika s tím správným vybavením. Zde je malý seznam těch skutečně nejdůležitějších věcí: lehký batoh pro každodenní použití, pevné, kotníkové vysoké boty s profilovanou podešví. Pro mnohé túry není sportovní či běžecká obuv vhodná. Vhodné turistické oblečení, které vás ochrání před deštěm a v závislosti na ročním období také rukavice a čepice, opalovací krém a sluneční brýle, láhev s vodou, teleskopické hole zejména pro zimní výlet a nezapomeňte také na jídlo.

Geografie: 

Místo

Hahnenkammbahn, Kitzbühel 47° 26' 35.0232" N, 12° 23' 23.4888" E
Location