Jste zde

Domů » Kitzbühel

Streif a jeho historie

Streif Kitzbuhel Mausefalle

Legendární sjezdovka Streif, nacházející se v rakouském středisku Kitzbühel, je od roku 1937 dějištěm mezinárodních závodů Hahnenkammrennen. Tato sjezdovka je považována za jednu z nejtěžších a nejnebezpečnějších závodních drah na světě, a to hlavně při sjezdu a při super obřím slalomu, který patří mezi nejnáročnější závody vůbec.

Závod Hahnenkamm byl několikrát zrušen kvůli nepříznivému počasí, a to v letech 1938, 1964, 1988, 1993, 2005, 2007 nebo zkrácen v 1995, 2000, 2003, 2006, 2008 a 2012. V roce 1998 se závod konal na pozměněné sjezdovce: Místo nad Hausbergem bylo sjízdné přes Oberer Ganslern a slalomový svah. Až v roce 2009, poprvé od roku 2004, sjezd opět začínal na původním startovním místě. Každý rok sem přijede fandit 40 až 50 tisíc diváků, což má za následek obrovské davy lidí.

Světoznámý sjezd je pojmenován podle Streifalmu, což je louka, po které vede horní část tratě, hned pod Mausefalle. Tato louka získala své jméno údajně po místním sedlákovi jménem Straiff. Název Mausefalle prý zase vymyslel tatínek Toniho Sailera, jemuž to místo připomínalo starou past na myši. Sjezdaři se zde řítí velice prudkým svahem, který je velmi úzký. Mausefalle se jezdí teprve od začátku padesátých let.

Pokud se lyžařský závod nekoná, je v lyžařském středisku Kitzbühel sjezdovka přístupná pro všechny zimní sportovce, a to ve dvou variantách, které můžete vyzkoušet i vy. Lehčí variantou je tzv. Familienstreif nebo-li rodinná varianta. Jedná se o červenou sjezdovku střední obtížnosti, která obchází nejtěžší úseky tratě, které jsou považovány za extrémě nebezpečné, a na které by měli vydat jen opravdu velmi zkušení lyžaři.

Sjezd začíná v nadmořské výšce 1665 metrů, u horní stanice lanovky Hahnenkammbahn startovní branou. S prvním skokem se dostanete do Mausefalle, tzv. myší pasti. To je nejstrmější část trati se sklonen 85%. Tam závodníci skáčou v závislosti úpravy tratě až 60 metrů daleko. V roce 1970 někteří závodníci dosáhli délky dokonce až 80 metrů.

Nad 180-ti stupňovým svahem Steilhang, tzv. padákem, s následným obratem doleva se objeví pro závodníky technicky náročný příkrý svah. Na konci strmého svahu je čeká výstup, který je jedním z klíčových bodů, jež často rozhoduje o vítězství nebo porážce. Zde je možné provést rychlý skok z relativně plochého a protáhlého výstupu. Následuje Brückenschuss a pokračuje se na Gschöss až na skok Alte Schneise, kdy projíždí závodník na Seidlalm, jež se jede kousek i do protisvahu. Odtud se pokračuje na Lärchenschuss a dále na Oberhausberg. Poté dorazí závodník do Hausbergu, kde musí skočit přes ostrou hranu Hausbergkante.

Skokem na okraji hrany mohou závodníci nasadit laťku k vítězství. Traverza ústí vpravo do dlouhého cílového svahu, kde závodníci dosahují rychlosti až 145 km/h. Potom ještě následuje cílový skok o délce až 70 metrů. Sjezdovka končí ve výšce 805 metrů nad mořem, v blízkosti centra Kitzbühelu. Celková délka trasy 3312 metrů, s průměrným sklonem 27%.

Geografie: 

Místo

Hahnenkamm, Kitzbühel 47° 26' 33.5616" N, 12° 23' 17.4264" E
Location