Jste zde

Domů » Zima

Těžké pády na Streifu

slavná závodní trať Streif

Streif je slavná závodní trať nad městečkem Kitzbühel v Rakousku, od roku 1937 místo konání slavného závodu na Hahnenkammu. Je dobré připomenout, že sjezd je jednou z nejnebezpečnějších lyžařských závodních tratí na světě, což potvrzuje mnoho vážných pádů:

11. leden 1985: Německý sjezdař Klaus Gattermann po skoku tvrdě dopadnul a po prudkém nárazu si zlomil nos. Navzdory pokusu o návrat k lyžování to vedlo k ukončení jeho kariéry.

23. leden 1987: Kanaďan Todd Brooker spadnul kousek před cílem. Kitzbühelský vítěz z roku 1983 utrpěl otřes mozku, zlomeninu nosu, povrchová zranění a zranění kolena. Na konci zimní sezóny ukončil svou kariéru.

14. leden 1989: Brookerův krajan Brian Stemmle spadnul ve strmém svahu, poté vjel do záchranné sítě a byl odvezen v kritickém stavu. Mimo jiné utrpěl zlomení pánevní kosti a celé dny ležel na jednotce intenzivní péče v Innsbrucku. Stemmle žaloval lyžařský klub a soud vyhrál. O několik let později se vrátil zpět na Streif, ale po dalším pádu v Kitzbühelu v roce 1999 musel ukončit kariéru.

9. leden 1991: Američan Bill Hudson měl vážný pád, utrpěl zlomeninu lopatky, zlomeninu čtvrtého hrudního obratle, frakturu levé plíce a nemohl mluvit.

14. leden 1995: Ital Pietro Vitalini ztratil kontrolu nad okrajem sjezdovky, přepadl přes bezpečnostní sítě a spadl dolů ze svahu. Protože bylo napadáno hodně čerstvého sněhu Vitalini nebyl zraněn a zázračně ve druhém sjezdu skončil pátý.

10. leden 1996: Při tréninku bylo zraněno několik lyžařů jako Andreas Schifferer, Pepi Strobl nebo Lasse Kjus. Schifferer utrpěl při pádu v závěrečném skoku trauma lebky a mozku a tři dny ležel v kómatu.

23. leden 1998: Rakušan Roland Assinger si ve druhém kole zranil rameno a žebra a byl převezen do nemocnice. To znamenalo konec jeho kariéry.

21. leden 1999: Rakouský závodník Patrick Ortlieb utpěl při pádu na hraně tříštivou zlomeninu v pravém stehně, poranil si kyčel a koleno. Kariéra olympijského vítěze tak byla předčasně ukončena.

20. leden 2005: Rakušan Thomas Graggaber utpěl mnohonásobné poranění žeber, ramena a plic, což znamenalo konec jeho kariéry.

16. leden 2008: Rakouský lyžař Andreas Buder odešel v průběhu tréninku ze Streifu se zlomeninou holenní kosti, musel si udělat 6- měsíční přestávku. Ze zranění se dostal a kariéru opravdu ukončil až v lednu 2011 v Dolním Rakousku.

19. leden 2008: Američan Scott Macartney spadl kousek před cílem ve více než stokilometrové rychlosti a utrpěl trauma lebky a mozku. Byl uveden do umělého komatu, ale rychle se zotavil, proto mohl odejít už po třech dnech z nemocnice. Přežil havárii bez zranění kostí, ale utrpěl četné odřeniny. Již v prosinci 2008 se vrátil na sjezd v Lake Louise.

22. leden 2009: V dolní pasáží sjezdovky švýcarský sjezdař Daniel Albrecht tvrdě narazil po posledním skoku a zůstal ležet v bezvědomí. Po poskytnutí první pomoci byl letecky převezen do nemocnice St. Johann, a nakonec byl převezen do Fakultní nemocnice v Innsbrucku. Utrpěl těžké trauma lebky, mozku a plicní pohmožděniny. Po více než tři a půl týdnech se probudil 12. února z kómatu a byl převezen na rehabilitaci do města Bern ve Švýcarsku. O 22 měsíců později se vrátil v prosinci 2010 do Světového poháru.

20. leden 2011: Hans Grugger při tréninkovém běhu ztratil rovnováhu a po pádu na záda na tvrdou trať zůstal nehybně ležet. Byl okamžitě letecky převezen na univerzitní kliniku v Innsbrucku a operován. Byl v ohrožení života, byl uveden do umělého kómatu po vážném poranění hlavy a hrudníku.
22. leden 2011: Jihotyrolský lyžař Siegmar Klotz těžce dopadl na horní hranu, měl zlomené zápěstí a otřes mozku, ale měl štěstí v neštěstí.

Místo

Hahnenkamm 47° 25' 27.0012" N, 12° 21' 55.0008" E
Location