Jste zde

Domů » Zima

Freeride na sněhu

Freeridové svahy v Kitzbühelu
Autor: lewismd13

Kitzbühel a lyžování - toto spojení je skutečně legendární, a to již od roku 1893.

Žádný jiný skiareál v Alpách se nemůže pochlubit tak dlouhou a úspěšnou historii lyžování.

A to všechno začalo právě v hlubokém sněhu.

Dne 15. března 1893 se lyžařskému průkopníkovi Franzu Reischovi podařil první vysokoalpský sjezd v Rakousku, a sice z Kitzbühel Hornu - ve volném terénu.

V prvním čísle časopisu "Der Schneeschuh" (Sněžnice), vydaném 1. listopadu 1893, pak popisuje své zkušenosti.

Fotografie z průkopnických časů lyžování v Kitzbühelu zároveň poskytl Josef Herold.

V roce 1926 byla založena první kitzbühlská lyžařská škola, která se stala světově proslulou především pod vedením Karla Kollera (1950 - 1975).

Jeho legendární akční film "Melodie auf Ski" se dokonce stal je jedním z kitzbühlských freeridových milníků.

Freeriden 2.0

Když je freeridový profesionál Axel Naglich dotazován na své oblíbené lyžařské středisko, uvádí nejen z vlasteneckých důvodů právě Kitzbühel.

Tento Tyrolan zde vyrostl a zná všechny místní svahy "jako své boty", ale především ví o nádherných podmínkách kolem Kitz. Hornu a Hahnenkammu.

Díky severozápadní poloze Alpenkammu se zde nachází na konci listopadu v průměru o osm metrů sněhu - hluboký sníh a prašan tak uvidíte, kam až jen vaše oko dohlédne.

Mnoho svahů s hlubokým sněhem leží pod hranicí lesa, a jsou tak perfektně sjízdné i při méně optimálních povětrnostních podmínkách.

V regionu najdou freerideři bezpočet sjezdů s hlubokým sněhem. Snadno přístupné backcountry pokrývá více než 200 km2 a s touto nabídkou je lyžařské středisko opravdovým "off-piste eldorádem".

Ať už jste začátečníci nebo profesionálové, lyžaři nebo snowboardisté, vždy najdete perfektního průvodce v jedné z místních prestižních lyžařských škol. Grandiózní přírodní zážitky a hluboce zasněžené sjezdy rozbuší srdce každého freeridera.

Objevte i vy zimu v celé její kráse při fantastických sjezdech přes nedotčenou krajinu. Speciální freeridový tip - nechte se z Bichlalmu vyvézt rolbou přímo na místo, odkud se můžete na lyžích pustit dolů a vytvořit tak v hlubokém sněhu první stopy.

Freeride Tower & LVS Checkpointy

Využijte nové LVS (Lawinenverschüttetensuch - lavinový vyhledávač) Checkpointy (kontrolní stanoviště) na různých hotspotech v lyžařské oblasti a ujistěte se, že máte vybavení v pořádku.

KitzSki podporuje všechny freeridery se speciálně instalovaným Freeride Tower a LVS Checkpointy. Na těchto místech si můžete ověřit aktuální lavinové nebezpečí a vyzkoušet svůj záchranný lavinový vyhledávač.

Freeride Tower najdete na těchto místech - stanice lanovek: Steinbergkogel - Berg, Pengelstein - Berg, Bärenbadkogel - Berg.

LVS-Checkpointy: Hahnkamm - Berg, Pengelstein I, Horn Alpenhaus, Hanglalm - Berg, Wagstätt - Berg, Fleckalm - Berg.

Místo

Bichlalm, Kitzbühel 47° 26' 26.4804" N, 12° 27' 3.8628" E
Location