Jste zde

Domů » Westendorf

Westendorf, 2. část

Selský dvůr Thumerhof

Obec Westendorf se nachází v nadmořské výšce 783 metrů v okrese Kitzbühel v Tyrolsku. Asi 3500 lidí žije v obci, která se rozprostírá na ploše 96 km2. Obcí protékají dvě řeky - Brixentaler Ache a Windauer Ache. Nádherné stezky pro pěší turistiku a největší lyžařská oblast Rakouska lákají v zimě i v létě mnoho turistů.

Něco málo z historie obce - nejen, že se v okolí Westendorfu našly vskutku pozoruhodné archeologické nálezy z doby bronzové, ale opravdovou raritou je, že většina těchto artefaktů nebyla vyrobena z tyrolského bronzu.

Když hrabě Otto von Wasserburg převedl Westerndorf do vlastnictví kláštera Rott, psal se rok 1234 a tento letopočet je také první zmínkou o této obci. Některé důkazy však naznačují, že místo bylo osídleno již dříve. V 16. a 17. století se ve Windautalu těžily měď, galenit a pyrit.

Po různých právních ujednáních patřila obec od roku 1803 k Velkovévodství toskánskému a od roku 1805 k Rakousku. O čtyři roky později ale byla obec přiřazena k Bavorsku a roku 1814 byl Brixental připojen zpět do Rakouska.
Na základě rozhodnutí císaře Františka I. připadl pak celý Brixental roku 1816 k Tyrolsku a ve stejném roce byl Westerndorf povýšen na samostatnou obec.

Nachází se zde také několik pamětihodností. Kostel svatého Mikuláše byl postaven v roce 1500 v gotickém slohu. Počátkem 18. století pak kostel dostal barokní podobu a byl vyzdoben stropními freskami od Mathhiase Kirchnera.
Nejstarším farním kostelem v celém údolí je gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který pochází z 8. století. Dále se zde nachází farní kostel svatého Ulricha a farní kostel Aschau.

Pohled na venkovský život, starý více než sto let, vám poskytne selský dvůr Thumerhof. Děti si tady mohou vyzkoušet, jak si asi hrávaly jejich prarodiče. Po podrobné prohlídce selského dvora si můžete dát něco dobrého z nabídky místního občerstvení.
Na okružní turistické stezce se dozvíte něco víc o flóře v Brixentalu, procházka po naučné stezce trvá přibližně 2,5 hodiny.

Mnohé turistické trasy vedou také po okolních horách. V horkých letních měsících láká ke koupání Brixenské nebo Kirchbergské jezero, stejně jako venkovní bazény v Brixenu im Thale nebo ve Westendorfu. Pokud se počasí nevydaří, můžete si třeba zahrát bowling nebo squash, nebo se jít vykoupat do některého ze dvou krytých bazénů.
Na tratích pro horská kola se v Brixentalu vyřádí jistě každý nadšený biker.

Kostel sv. Mikuláše
Geografie: