Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Waidring a zajímavosti

Rakouská obec Waidring

Waidring je obec s rozlohou 64 km2 v okrese Kitzbühel, v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Obec má přibližně 2 000 obyvatel a leží v nadmořské výšce 778 m, na hraničním trojúhelníku oblastí Salcbursko, Tyrolsko a Bavorsko, v údolí Pillerseetal. Najdete ji asi 15 km od obce St. Johann in Tirol.

Mezi místní zajímavosti patří nepochybně farní kostel, který je zasvěcen svatému Vítovi a svatému Mikulášovi, a jehož stavba byla dokončena a vysvěcena v této podobě již roku 1764. Na výzdobě chrámové lodi se podíleli v té době známí umělci 19. století, například malíři Josef Gold a Andreas Doser. Původní barokní fresky byly odkryty v roce 1950. Zvuk bronzových zvonů, kterými je tento barokní kostel vybaven, je jedním z nejkrásnějších v celém Rakousku.

Kaple Schäferau uprostřed lesa je místem krátkého rozjímání pro pěší turisty, kde se v květnu konají pobožnosti. Uvnitř kaple byla kdysi umístěna "Turecká Madona", vyobrazení Panny Marie se svatozáří. Dnes se zde ale nachází pouze její kopie, protože původní socha byla přesunuta z bezpečnostních v důvodů do farního kostela ve Waidringu.

Mezi Loferem a Waidringem stojí v průsmyku Strub pevnost, připomínající tamější válečné bitvy v letech 1805 a 1809 proti Bavorům a Francouzům. Dnes připomínají tento tyrolský boj za svobodu již jen ruiny, a to zejména na salcburské straně, na tyrolské straně bylo již všechno zničeno.

Slévárna zvonů v Lugmairu je nejstarším podnikem tohoto druhu v severním Tyrolsku. V tomto zařízení se stále ještě vyrábějí kravské zvonce v libovolné velikosti, a to ručním způsobem. Ale nejen kravské zvonce, z mědi a cínu se tu zhotovují doslova umělecká díla a různé designérské práce na zakázku.

Můžete se vydat po naučné stezce, která vede po kamenné planině až na vysokohorskou pastvinu Durchkaser-Alm. Celá cesta je lemována informačními tabulemi na téma "Jak správně putovat". Kromě toho jsou tu také popsány všechny místní alpské rostliny a zástupci místní zvířeny prostřednictvím přehledných tabulí. Stezka je příjemně schůdná a opravdu nikde nenarazíte na nějaké náročné úseky.

Alpští lyžaři se zase pravidelně sjíždějí do skiareálu Steinplatte. V zimě jsou k dispozici také běžkařské stopy, sáňkařské dráhy nebo třeba bruslení. Nuda tady opravdu nikdy nehrozí!
V létě tu najdou aktivní turisté širokou síť turistických tras, horolezeckých výstupů i tratí pro horská kola. Milovníci jezdeckého sportu uvítají nabídku dvou jezdeckých stájí s těmi nejlepšími koňmi. Pro příjemné ochlazení v horkém počasí vám pak výborně poslouží venkovní bazén.

Místo

Waidring 47° 34' 59.88" N, 12° 34' 9.9084" E
Location