Jste zde

Domů » St. Johann in Tirol

St. Johann in Tirol

Rakousko - St. Johann in Tirol

Městečko St. Johann in Tirol leží v nadmořské výšce 670 m. Nachází se v široké kotlině údolí Leukental, obklopené často zasněženými vrcholky Kitzbüheler Horn a pohořím Wilder Kaiser.

Keltové, Římané i germánské kmeny se střídali na počátku dějin v této oblasti poblíž bavorských hranic. V 8. a 9. století se nakonec usadil na zámku Leukenstein šlechtický rod Liuchingerů, odtud tedy pochází název údolí. Pro turisty se stal nejvýznamnějším rok 1875, kdy byla oblíbená prázdninová vesnice napojena na mezinárodní železniční síť. Proto se sem dnes můžete z Innsbrucku, Mnichova či Vídně pohodlně dostat za několik hodin.

St. Johann in Tirol je se svými asi 8500 obyvateli jednou z největších vesnic v Tyrolsku a to se také odráží v nabídce sportu a trávení volného času. Najdete tu např. dvojitou letní bobovou dráhu, na níž si za slunečného dne skutečně zařádíte a k oddechu vám jistě dobře poslouží relaxační centrum Panorama Badewelt. Zvláštní přírodní jev najdete v horách. Již z velké dálky je slyšet zvuk Schleierských vodopádů, přes více než 80 m vysokou skalní stěnu se tu valí vodní masa do hlubin - opravdu jedinečný zážitek.

Zajímáte se o kulturu i o sport? Muzeum s galerií současného umění vás seznámí s místní historií a pravidelné akce se postarají o to, abyste zde zažili i něco zajímavého. Například v lednu se zde koná "Koasalauf", jeden z největších veřejných běžkařských závodů v Evropě, v červenci zde pořádají letní festival "Jaggasn" a v srpnu zase UCI – Radweltcup (cyklistický Světový pohár) seniorů. V září tu zase kulinářští nadšenci vyrábějí nejdelší knedlík na světě.

St. Johann in Tirol taktéž disponuje vlastním sportovním letištěm s leteckou školou. Proč tedy nespojit svou dovolenou s dobrodružstvím? Na programu je plachtění, letecké modelářství, seskoky s padákem nebo balónové létání.