Jste zde

Domů » Kitzbühel

Kitzbüheler Horn a cyklistika

Cesta vedoucí na Alpenhaus

Rakouský vrchol Kitzbüheler Horn je pro sport jako stvořený.

Nachází se zde dokonce nejstrmější horská cyklistická trať v Rakousku a zároveň je to jedno z nejslavnějších sportovních míst.

Díky tomu sem přijíždějí již skoro čtyři desetiletí různí milovníci cyklistiky, toužící si tady poměřit svou sportovní výkonnost v nádherné okolní přírodě, na místě často označovaném jako Alpe d'Huez v Rakousku.

Vyšplhat se až na bod zvaný Alpenhaus po té nejstrmější cyklocestě svého druhu v Rakousku, je považováno za jednu z nejtěžších zkoušek v oblasti mezinárodní profesionální cyklistiky.

Pro tento superlativ hovoří jednak extrémní svah až 22,3% a pak také silné oslňující slunce při jasném počasí. Ačkoliv malebná silnice má délku z údolí až po Alpenhaus 7,4 km a výškový rozdíl činí 920 m, je jen o něco málo nižší než mnoho slavných horských etap na Tour de France.

Jestliže se vám však podaří vyšlapat po silnici až na vrcholek Kitzbüheler Hornu, veškeré ostatní alpské cesty vám pak budou připadat naprosto nicotné!

Legendárním v cyklistice se stal vrchol díky mezinárodním horským cyklistickým závodům v letech 1971 - 1995. Horn byl v té době nejtěžším horským závodem v Evropě.

Mezinárodní a národní hvězdy jako Lucien van Impe z Holandska, Beat Breu ze Švýcarska, Wolfgang Stein Mayr z Rakouska anebo Rudolf Mitteregger z Rakouska se tu zapsali do seznamu vítězů. Roku 2005 byla tato závodní série obnovena.

Takzvaný Alpenhaus (1670 m.n.m.) byl v posledních letech (od roku 2000) cílem etapy cyklistického závodu Österreich Rundfahrt (Tour Rakousko).

Od té doby je stoupání na vrcholek hory v Kitzbühelu každý rok v programu označován jako "královská" etapa. Živé vysílání v televizi a přítomnost slavných vítězů, jako např. hrdiny Tour de France a mistra světa Cadela Evanse z Austrálie, vítěze ze sezóny 2001 a 2004 anebo George Totschniga z Rakouska přispívají k velké popularitě této etapy, která tak každoročně láká na tisíce návštěvníků.

Každoročně v srpnu se zde konají také mezinárodní závody Kitzbüheler-Horn-Radrennen. Trasa po 7,4 km dlouhé silnici k Alpenhausu má svůj rekord 28:24 minut, který vytvořil v roce 2007 rakouský profesionál Thomas Rohregger.

Geografie: 

Místo

Alpenhaus, Kitzbüheler Horn 47° 28' 0.9984" N, 12° 25' 45.0012" E
Location