Jste zde

Domů » Kirchdorf in Tirol

Kirchdorf in Tirol, 1. část

Tajemná rokle Teufelsgasse
Autor: Josef Türk

V údolí Leukental, na úpatí majestátního pohoří Wilder Kaiser, se v nadmořské výšce 641 metrů nachází obec Kirchdorf in Tirol. Žije zde téměř 3 600 obyvatel a místně patří do okresu Kitzbühel v Tyrolsku. Celková plocha obce je téměř 114 km² a skládá se z 23 místních částí, obklopených Kitzbühelskými Alpami. Obec je tak druhou nejrozlehlejší obcí v kitzbühelském okrese.
Pozor, nezaměňujte Kirchdorf s obcí Kirchberg in Tirol.

Stejně jako mnoho dalších oblastí ve "Svaté zemi" Tyrolsko, je i oblast kolem Kirchdorfu místem prastarého osídlení. Již v předkřesťanských dobách se tu usadili první osadníci, o čemž svědčí četné archeologické nálezy. K trvalému osídlení ale nedošlo. To se stalo teprve v 6. století, kdy sem od severu přišli Bavoři. Římané postavili na místě dnešního kostela jednu vilu, ale ta byla v chaotických časech stěhování národů zničena.

Název místa pochází od starého kostela a na místě, kde dnes kostel stojí, stávala již výše zmíněná římská vila. První písemné doklady o kostele pocházejí z roku 870, ve 12. století byla tato stavba nahrazena stavbou gotickou. V polovině 18. století dostal kostel zasvěcený svatému Štěpánovi svojí dnešní barokní podobu.

První písemná zmínka o obci se objevuje roku 1125. Po následující staletí se v místě rozvíjela aktivní hornická činnost, v 16. století tady byly hutě, hamry, slévárny a kovárny a vůbec celá oblast zažívala opravdu pozoruhodný boom. Majitelé a stavitelé byli Fuggerové, kteří zde těžili a dále zpracovávali měděnou rudu. Ale v polovině následujícího století se přiblížil neodvratný konec těžebního průmyslu.

Další zajímavostí je památník krvavého boje za svobodu Tyrolska, který se odehrál počátkem 19. století. Památník na počest místního občana Ruperta Winterstellera, postavený Andreasem Hoferem jako vyjádření odporu Tyrolanů proti bavorské nadvládě na začátku 20. století.

Kostely, památníky, historické budovy a přírodní krásy jsou vůbec hlavními lákadly této tyrolské obce a jejího okolí.
Doporučeným cílem výletů bývá palírna Latschenkiefer v přírodní rezervaci Kaiserbachtal a pěší výlet do tajemné rokle "Teufelsgasse" (Ďáblova ulička), o níž se zde vypráví mnoho zajímavých příběhů.

Geografie: 

Místo

Kirchdorf in Tirol 47° 33' 30.51" N, 12° 26' 50.6868" E
Location