Jste zde

Domů » Kitzbühel

Cyklistické závody

Deutschland Tour a jeden ze závodníků
Autor: Birger Hoppe

Rakouské středisko Kitzbühel je již po několik desetiletí pořadatelem mezinárodních cyklistických závodů. Dosavadním vrcholem tohoto sportovního dění tu byl start Deutschland Tour 2008 a rakouský horský závod na Kitzbüheler Horn. Dokonce i amatéři zde najdou široký sortiment nabídky pro horská kola a soutěže v silniční cyklistice.

Poprvé se na vrcholek Kitzbüheler Hornu jelo v roce 1971. V průběhu let se tohoto náročného kitzbühelského závodu zúčastnili i mezinárodní špičkoví jezdci, jako např. účastník Tour de France Lucien van Impe z Belgie.

Od roku 1996 si vydobyl slávu na místní cyklistické scéně KitzAlpBike, jakýsi "svátek" horských kol. Od roku 2000 se zde jezdí každoročně královská etapa Race Around Austria (Závod okolo Rakouska). Horský vrcholek k Alpenhause je označován, vzhledem ke své náročnosti a náporu návštěvníků, za "Alpe d'Huez v Rakousku".

Důležitou mezinárodní události jsou od roku 2009 i závody Světového poháru v triatlonu, těšící se velkému zájmu, které způsobily velmi rychlý vývoj cyklistických závodů v Kitzbühelu.

Race Around Austria

Závod Race Around Austria je každoroční extrémní cyklistickou událostí v Rakousku. Přibližně 2200 km dlouhá trať s výškovým převýšením cca 30.000 metrů vede přes pohraniční silnice kolem Rakouska. Vzhledem k jeho délce a převýšení je považován za nejtěžší cyklistický závod v Evropě. Od roku 2010 je také kvalifikačním závodem pro Race Across America.

Středisko Kitzbühel je každoročním hostitelem jedné z etap tohoto mezinárodního závodu. Pro profesionální cyklisty z celého světa je "Kitzbühler Horn" velkou výzvou a budí v nich také velký respekt. Výjezd na Alpenhaus je tou nejstrmější cyklistickou závodní tratí Rakouska a jedním z nejobávanějších výstupů v profesionální cyklistice vůbec. Závodníci zde musí počítat se sklonem až 22,3 %.

Krone Kitzhorn Challenge

Jste horlivými amatérskými cyklisty a chtěli byste dobýt nejstrmější cyklistické stoupání v Rakousku za stejných podmínek jako profesionálové? Pak se zúčastněte akce Krone Kitzhorn Challenge. Tento cyklistický závod v Alpách na Kitzbüheler Hornu se koná každý rok, jen několik hodin před závodem profesionálů. Na 800 amatérských cyklistů se účastní tohoto jednoho z největších horských cyklistických závodů v Rakousku.

KitzAlpBike

Hory kolem Kitzbühelu též hostí svátek horských kol - KitzAlpBike. V Rakousku je tato událost velmi populární a Kitzbühel i jeho okolní obce v Kitzbühlských Alpách se tak stávají středem pozornosti.

Kitzbüheler Horn

Mezinárodní závody na vrchol Hornu mají již dlouhou tradici. Od roku 1971 se jen s několika přestávkami rozhoduje o vítězi závodu na nejtěžší horské trati v závodní cyklistice. Poté, co se již tradičně v červenci stanou středem zájmu široké veřejnosti profesionálové na závodech Okolo Rakouska, stanou se středem pozornosti při závodech na Kitzbühler Hornu profesionální i amatérští cyklisté z blízka i z daleka.

Geografie: 

Místo

Alpenhaus, Kitzbüheler Horn 47° 28' 43.2552" N, 12° 24' 5.4936" E
Location