Jste zde

Domů » Kitzbühel

Advent 2013, 2. část

Krampus masky
Autor: goodiesfirst

Himmlischer Advent

Místo: Rasmushof

Je to jen 5 minut pěšky od centra města, ale přesto tady najdete velmi odlišný a rozjímavý svět. Nebeský advent na Rasmushofu, přímo u cílové rovinky slavné sjezdové lyžařské tratě Streif. Právě tady je na Ježíškově loučce to kouzlo zimního svátku "nejhmatatelnější".

Je tu doslova celý "les" nazdobených jedliček, tisíce lesklých vánočních ozdob, voní tu punč a chutné domácí cukroví oživuje vzpomínky na Vánoce, jaké bývaly dříve. Denně jsou k ochutnávání nachystány ty nejrozmanitější regionální delikatesy, jako třeba domácí selský chléb s různými pomazánkami, čerstvé pečené kaštany a další pamlsky.

O adventních sobotách a nedělích lze očekávat ještě další program: vystoupení hudebních kapel Weisenbläser a Anklöpfler, dětské odpoledne, vystoupení trubačů na věži a otevření dětské zoo.

Otevírací adventní kalendář

Termín: 1. prosince 2013 - 6. ledna 2014, vždy od 17:00 do 22:00 hodin

Místo: Reith bei Kitzbühel

Každý den, až do Štědrého dne, se otevírají vždy nová adventní okénka. Všichni jsou tak srdečně zváni spolu s rodinou, s přáteli nebo se svými hosty do předvánočního Reithu, aby se alespoň na malou chvíli zastavili, popovídali si spolu a sdíleli společně očekávání Vánoc. Všech 24 adventních okének svítí po svém otevření až do 6. ledna 2014.

Krampusumzug

Termín: 5. prosince 2013, od 17 hodin

Místo: Kitzbühel

Každoročním zážitkem se 5. prosince stává tradiční průvod čertů - Krampusumzug - v centru Kitzbühelu. V 17:00 hodin se objeví v místní části Innenstadt svatý Mikuláš a začíná rozdávat všem hodným dětem drobné dárky.

Pak začnou dělat čerti různé neplechy a 10 členů "Passen“ se svými 200 pomocníky přemění město na předměstí pekla. Nechybí opravdu úžasné zvukové efekty a "ďábelská" ohňová show. Všude vládne opravdu nezapomenutelná atmosféra. Celé představení pořádá "Oipenpass" a začátek je v 18:00 hodin v centru města.

Průvody čertů mají ve východoalpských regionech opravdu dlouhou tradici a každý rok znovu a znovu doslova fascinují všechny diváky. Všichni čerti jsou mužské postavy v kostýmech vyrobených z ovčí nebo kozí kůže s koženými řemeny a nosí velké zvonce. Velké a často velmi drahé dřevěné masky představují ďábelské nebo zvířecí rysy. Rohy masky jsou z koz, z ovcí nebo z krav.

Krampuspassen je folklorní sdružení mladých lidí, často trochu drsnějšího ražení, kteří dnes vyjadřují adventní tradice v mnoha jejich podobách. Dokonce se pořádají i soutěže, kde bývají oceněny nádherné, "skutečné" nebo groteskní masky.

Pokud se chcete dozvědět další podrobnosti o této adventní tradici, je nejlepší navštívit místní Krampus muzeum "Ruat`n Pass“ v Kitzbühelu. Ochotně vám tam třeba vysvětlí, jak se postupuje při výrobě masek a nasazování rohů.

Otevírací doba: Každou neděli od 15:00 do 18:00 hodin.

Místo

Rasmushof, Kitzbühel 47° 26' 41.8416" N, 12° 23' 7.422" E
Location